Szeretettel köszöntelek a Szentpáliak klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szentpáliak klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szentpáliak klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szentpáliak klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szentpáliak klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szentpáliak klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szentpáliak klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szentpáliak klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát Finszter Anilla indította 14 éve
Biztos neked is már az jár a fejedbe, hogy mi is lesz karácsonykor az asztalon? Van bevált recepted, karácsonyi specialitásod, amit szívesen megosztanál másokkal? Itt megteheted!
Edit néni, Rita, Anikó és sokan mások, elő a receptötletekkel!
Hozzászólások eddig: 6
Finszter Anilla üzente 13 éve
Mézes adventi naptár
hozzávalók 4 főre
* 12 dkg méz
* 6 dkg barna cukor
* 5 dkg vaj
* 1 tojás
* 25 dkg liszt
* 1 cs sütőpor
* 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
* 1 narancs reszelt héja
1. A cukrot, a vajat és a mézet egy lábasban, lassú tűz felett, összemelegítjük (annyira, hogy a cukor elolvadjon).
2. Megvárjuk, míg kihűl, majd hozzákeverjük a tojást.
3. A sütőporral, fűszerekkel és narancshéjjal elkevert lisztet a tojásos masszával tésztává gyúrjuk.
4. Folpackba csomagoljuk és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
5. Másnap enyhén lisztezett felületen vékony téglalappá nyújtjuk a tésztát és 24 egyenlő méretű részre vágjuk.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a mézes téglalapokat.
7. Légkeverésen 200 fokra előmelegített sütőben kb. 5-6 perc alatt megsütjük.
8. Mikor kihűltek, cukormázzal mindegyiket ellátjuk számmal (1-től 24-ig), majd kedvünk szerint dekoráljuk.
Finszter Anilla üzente 13 éve
Hólabda
Piskótához:
8 tojás
350 g cukor
250 g liszt
1 csomag sütőpor
8 evőkanál meleg víz
2 evőkanál kakaópor (ha csokis tésztát szeretnénk)
Krémhez:
4 evőkanál rétesliszt
4 dl tej
200 g margarin
200 g porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
Tetejére:
100 g étcsoki
1. A 8 tojássárgáját habosra keverem a cukorral, hozzáadom a meleg vizet, a kakaóport, valamint a lisztet és a sütőport is. Alaposan összedolgozom a hozzávalókat. Közben a tojásfehérjékből kemény habot verek, és óvatos mozdulatokkal a masszába forgatom.
2. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen, 180 fokon kb. 25 percig sütöm. A langyos tésztából kisebb átmérőjű pogácsaszaggatóval kerek lapokat szúrok ki.
3. A lisztet csomómentesre keverem egy kevés tejjel, majd beleöntöm a maradék tejbe, és sűrű krémmé főzöm. Miután kihűlt, belekeverem a margarint, a porcukrot,a reszelt citromhéjat és a levet.
4. Két korongot összeragasztok a krémmel, és az oldalát is bekenem vele, majd alaposan meghempergetem kókuszreszelékben.
5. A tetejét olvasztott csokival díszítem, de ez akár el is hagyható.
Pápainé Árpási Anikó üzente 14 éve
Mézes mandulás zserbó
A mézes lapokhoz:
* 225 g liszt
* 25 g barna cukor
* 2 ek méz
* 1 tojás
* 1 ek margarin
* 2 ek tej
* 1 csipet szódabikarbóna
* 1/2 tk sütőpor
Töltelékhez:
* 1 üveg (az enyém 334 g volt) sárgabarack lekvár
* 150 g finomra őrölt mandula
* 25 g barna cukor
Tetejére:
* 1 bő marék (kb 60 g) félédes csokilencse/ durvára vágott táblás csoki
* 2 ek növényi olaj
1. A tésztához minden hozzávalót szemrebbenés nélkül berámolunk a kenyérsütőbe.
2. Dagasztóprogramon hagyjuk, hogy a gép összegyúrja, vagy robotgép dagasztófejével simára keverjük.
3. 4 részre osztjuk a tésztát, és kinyújtjuk kb. 30 x 20cm-es lapokká.
4. Egy tepsi hátulján 6-7 perc alatt kisütjük őket (gyorsan sül, figyelj rá nagyon!). Hagyjuk egy picit hűlni.
5. Közben egy serpenyőben vizet forralunk, beleállítunk egy kicsi, hőálló edényt, beleszórjuk a csokit, és ráöntjük az olajat. Ha már gyöngyözik a víz alatta, kicsire vesszük a lángot, és addig kevergetjük a csokit, amíg szép, egyenletesen folyós és fényes lesz, majd tegyük félre.
6. A töltelékhez a finomra őrölt mandulát elkeverjük a barna cukorral.
7. Összeállítjuk a süteményt: egy mézes lapot megkenünk lekvárral, megszórjuk a mandulás keverékkel, majd egy réteg lekvár, egy réteg mandulás keverék, egy lap, és így tovább, míg a lapok elfogynak.
8. Az utolsó lapot csak a halom tetejére fektetjük, és bevonjuk a csokival (én galuska-szaggató lapátot használok, az elég széles és lapos csoki-kenéshez).
9. Hűtőbe tesszük legalább egy órára, de másnap még sokkal jobb, ha a tészta már megszívta magát a lekvárral!
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 30x20 cm
Pápainé Árpási Anikó üzente 14 éve
Mézes krémes
mézes lapokhoz
* 45 dkg liszt
* 15 dkg porcukor
* 1 késhegynyi szódabikarbóna
* 3 ek olvasztott zsír
* 4 ek olvasztott méz
* 1 egész tojás (villával felverve)
* 4 ek tej
töltelékhez
* 1/2 l tej
* 10 dkg búzadara
* 25 dkg margarin
* 20 dkg porcukor
* 2 cs. vaníliás cukor
* 1 tojássárga
* 20 dkg sárgabarack lekvár
csokoládémázhoz
* 20 dkg étcsokoládé
* 20 dkg vaj
A tészta készítése:
1. A mézes lapokhoz valókat félkemény tésztává gyúrjuk. Ha még kíván tejet, aprénként lehet bele picit tenni.
2. A tésztát rúd formára sodorjuk és négyfelé osztjuk. Mindegyik tésztacipót nagyon lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük maragrinnal vékonyan megkent tepsi hátoldalán 200 fokra előmelegített sütőben. (Sötét zsemleszínűre kell sütni, vigyázzunk, nagyon gyorsan sül, kb. 6 perc/ lappal számoljunk. Azért jó a tepsi hátulján készíteni, mert könnyen le lehet róla csúsztatni.)
Töltelék készítése:
1. A tejet felforraljuk és a lassan beleöntjük a grízt, ha megfőtt, keverve kihűtjük. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral és tojássárgával habosra kevert margarint.
Összeállítás:
1. A tölteléket kettéosztjuk, az első lapra rákenjük a fele tölteléket, a második lapot rátesszük és megkenjük a lekvárral.
2. Erre jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét, a negyedik lappal borítjuk, amit pedig csokimázzal vonunk be. (A csokoládémázhoz a darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat.)
Pápainé Árpási Anikó üzente 14 éve
Karácsonyi diós tekercs
tésztához:
* 15 dkg porcukor
* 6 tojás
* 1 kk darált kávé
* 2 ek rétesliszt
* 12 dkg darált dió
töltelékhez:
* 14 dkg darált dió
* 5-6 ek tej
* 12 dkg kristálycukor
* 1 cs. vaníliás cukor
* 14 dkg vaj
* 5 dkg porcukor
bevonáshoz:
* 1,5 tábla tortabevonó
* 10 dkg vaj
Tészta készítése:
1. A porcukrot a tojássárgákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a kávét, réteslisztet és a darált diót.
2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a diós egyvelegbe.
3. Vajjal kikent, lisztezett tepsiben gyors tűznél sütjük (tűpróba!).
4. Tiszta konyharuhára borítjuk a tésztát, és azonnal felgöngyöljük, úgy hagyjuk kihűlni.
Töltelék készítése:
1. A darált diót a tejjel, a kristálycukorral és vaníliás cukorral puhára főzzük, a tűzről levéve folytonosan keverve lehűtjük.
2. A vajat a porcukorral habosra keverjük és összedolgozzuk a kihűlt dióval.
Máz készítése:
1. Vízgőz felett megolvasztjuk a darabokra tört csokoládét és belekeverjük a vajat.
Összeállítás:
1. A ruhából kitekert tésztát megkenjük a diós töltelékkel, feltekerjük és bevonjuk a csokimázzal.
2. Deremedés után szeleteljük.
Finszter Anilla üzente 14 éve
Karácsonyi mézesbáb (puha)
Hozzávalók:
1 egész tojás+ 1 sárgája
1 és fél dl méz
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
1evőkanál kakaópor
1teáskanál szódabikarbóna
1 t.kanál mézes fűszerkeverék
reszelt citromhéj
50 dkg liszt
kenéshez cukros tej
A hozzávalókat összekeverjük, 2 órát pihentetjük, 1 cm vastagra nyújtjuk, sütés után cukros tejjel megkenjük. Maradék 1 tojásfehérjét 10 dkg porcukorral felverjük,és ezzel lehet díszíteni a sütit.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás